Het ontstaan van Less with Lines

Begin mei 2020, toen de hele wereld op slot zat, ging er voor mij een nieuwe figuurlijke wereld open. Die van kunst en creëren. Met je handen en intuïtie in plaats van je brein. Een jaar lang voelde dit als een abrupte carrièreswitch. Noem het mijn dertigersdilemma. Maar nu weet ik dat er niks abrupts aan was. Zonder artistieke achtergrond, maar met een sterke drive en veel moed zag ik in dat mijn stijl is ontstaan vanuit een oorlogstrauma. Zo’n 29 jaar heeft deze uiting sluimerend een weg gezocht naar buiten. Begin Mei 2020, toen de hele wereld op slot zat, trad het voor het eerst naar buiten. 

Ik heb altijd veel waarde gehecht aan gezin en familie. Tijdens de eerste lockdown pakte ik uit nood een pen en papier om te voorkomen dat de avond wéér languit op de bank met Netflix opgevuld zou worden. Voor ik er erg in had stond de basis van wat binnen no-time mijn populaire line-art portretten met karakteristieke elementen werd. Binnen een week had ik iets meer dan 100 bestellingen van mensen buiten de comfortabele Friends & Family zone. En binnen twee weken moest ik besluiten om mijn baan als business consultant op te zeggen. 

Een jaar lang heb ik gedacht dat dit niets meer dan een lot uit de loterij was. Het had iedereen kunnen overkomen, want ik heb geen artistieke achtergrond en stond ook niet als kind bekend als tekenfanaat. Maar toen ik écht mijn gevoel indook en een antwoord zocht op waarom ik familie zo belangrijk vind en dat via deze weg uit, zag ik mezelf plotseling 29 jaar terug in de tijd. Ik was 4 jaar en leefde in Bosnië ten tijde van de burgeroorlog. Ons gezin werd uit elkaar getrokken en dat liet diepe wonden na. Wonden die na de nodige therapie beetje bij beetje geheeld zijn. Ons gezin is gelukkig herenigd na een aantal maanden.

Inmiddels is dat meisje van vier al 33 jaar. Ik heb een jong gezin met drie kinderen waardoor familie en gezin een andere, maar nog grotere waarde hebben gekregen.

Jarenlang voelde ik dat ik niet op mijn plek zat in de corporate wereld. Ik wilde een positieve impact op mensen maken en ze oprecht in hun hart raken. En het laatste puzzelstukje is met Less with Lines op zijn plek. De prachtige, emotionele reacties die ik terugkrijg voelen als thuiskomen. Hiervan gaat mijn energie stromen en  ga ik ‘aan’. En elke dag opnieuw gezinnen verbinden in mijn ontwerpen is indirect ook therapie voor mij. Elke dag met mijn werk benadrukken hoe dankbaar we mogen zijn dat we de vrijheid hebben om samen te zijn met onze naasten. In welke samenstelling dan ook. 

Ik heb mijn levensmissie ontdekt en dankzij jullie kan ik die uitvoeren. De energie die ik krijg van jullie reacties op mijn werk is niet onder woorden te brengen. Grote dank voor alle support! 

Liefs,

Matilda

Over Less with Lines