Werkwijze bestelproces

 1. In mijn webshop kies je voor een gepersonaliseerd portret.
 2. Het formulier begeleidt je door de verschillende keuzes. Denk aan formaat, samenstelling, omlijsting.
 3. Het is van groot belang dat als er een bepaalde deadline is je dat hier bij opmerkingen verwerkt. Als ik de administratie bijwerk en een planning maak dan zie ik dit veld terug (ik bekijk de bestellingen nog niet inhoudelijk op dat moment). Als deze termijn eerder is dan de wachttijd indicatie dan is het raadzaam om eerst even contact met mij op te nemen om te kijken of ik dit kan inpassen in de planning.
 4. Na het afrekenen ontvang je een link voor het briefing formulier. Als je hierop klikt kom je op de plek waar je jouw wensen m.b.t. de samenstelling, lengteverhoudingen en andere bijzonderheden kunt opgeven. Hier kun je ook de foto’s uploaden die mij gaan helpen om jouw tekening te maken.
 5. Om de tekening tot een succes te maken heb ik een aantal voorwaarden opgesteld. Ik vraag iedereen om bij het bestellen expliciet aan te geven deze voorwaarden gelezen te hebben. Scroll naar beneden om ze te lezen.

Voorwaarden voor een succesvol portret

Ik hou van efficiënt werken omdat ik dan in een goede creatieve flow blijf. In de afgelopen maanden heb ik goed kunnen ontdekken en bijsturen naar wat een fijne werkwijze is; voor de klant en voor mezelf. Om misverstanden te voorkomen heb ik de voorwaarden voor deze werkwijze volledig uitgeschreven en vraag ik iedereen voordat de bestelling geplaatst wordt om te bevestigen dat dit gelezen is.

Ik vertrouw erop dat jij goed hebt nagedacht over welk formaat passend is. Nadat de schets gemaakt is kan er niet meer (kosteloos) gewisseld worden van formaat. Mocht ik twijfels hebben over de combinatie van je samenstelling en het formaat dan neem ik altijd eerst even contact op om dit te bespreken.

 • Het is goed om de lengtes te benoemen als je niet een duidelijke groepsfoto hebt waarbij de lengteverhoudingen duidelijk worden.
 • Soms vertellen klanten mij dat iemand van bepaald schoeisel houdt, of iets in het gezicht een bepaald kenmerk heeft. In mijn portretten teken ik geen mimiek. Daarom kan ik dit soort kenmerken ook niet verwerken. Een bril teken ik bijvoorbeeld ook nooit. Dat ziet er namelijk uit als een duikbril op een verder leeg gezicht.

 • Hier zou je iets wat kenmerkend aan deze samenstelling is kunnen benomen wat mij helpt om de opstelling te bepalen. Denk aan een kind dat altijd bij een ouder staat of kinderen die een hele warme band hebben. Maar ook de reden voor aanschaf van het portret zoals een huwelijk etc kan mij helpen om een passende schets te maken.
 • Hier zie ik ook graag terug hoe het kapsel getekend moet worden wanneer iemand op de aangeleverde foto’s verschillende kapsels heeft.
 • Nadat je de bestelling geplaatst hebt kun je de foto’s uploaden in het briefingsformulier.
 • Ik zeg altijd dat goede foto’s zeker 70% het succes van een portret bepalen. Als ik niet kan starten met de schets omdat ik twijfels heb over wat ik zie dan zal ik dat altijd communiceren. Maar als de foto’s duidelijk waren maar (achteraf blijkt) verouderd of niet de realiteit dan is dat het risico van de klant. Ik ben veel tijd kwijt met een schets, dus mocht er een nieuwe schets gemaakt moeten worden dan komen daar kosten bij
 • Foto’s waar ik mee kan werken zijn foto’s waar het liefst iedereen die getekend moet worden staand op staat. Dat helpt mij om de lengteverhoudingen te bepalen. Let dus op dat dit recente foto’s zijn (kinderen kunnen een groeispurt hebben gehad zonder dat je erbij stilstaat. 
 • Heb je niet een groepsfoto, dan is het ook goed als je een foto hebt waar de volwassenen samen staand op staan en dan nog een aparte foto van een van de volwassenen met de kinderen. Zolang ik de puzzel kan leggen is het goed.
 • Foto’s die recht van voren genomen zijn geven de realiteit het beste weer. Foto’s van de zijkant of een selfie die van boven is genomen geeft een vertekend beeld van de haarlijnen en de gezichtsvormen.
 • Ik weet alleen wat ik kan zien op de foto’s. Dat betekent dat ze de realiteit moeten weergeven die jij op de tekening terug moet zien. Als dat iets is uit het verleden dan vind ik dat prima zolang jij je maar bewust bent dat ik kan tekenen wat ik kan zien.
 • Geen foto betekent dat ik het niet kan tekenen. Het omschrijven en dan gokken dat ik het goed teken werkt niet. Dat brengt mij en de klant frustraties.
 • Er is altijd één feedback ronde waarin je kunt aangeven of de schets op die manier getekend kan worden. 
 • In enkele gevallen initieer ik een extra feedbackronde als ik niet zeker ben over de verhoudingen/opstellingen etc. 
 • Hoe meer informatie ik ontvang over jouw wensen des te beter kan ik voldoen aan die wensen. Dus gebruik het briefing formulier om daar ook portretten uit mijn portfolio te uploaden als voorbeeld van wat je aanspreekt.
 • Als je een voorkeur hebt voor een bepaalde stijl of opstelling dan hoor ik dat graag voordat ik de schets ga maken. Wellicht heb je een werk van mij gezien dat je aanspreekt. Dat mag je dan ook als foto uploaden. Als er geen voorkeur is uitgesproken dan gebruik ik mijn creativiteit. Kleine aanpassingen (die niet mijn stijl wijzigen) zijn daarna nog mogelijk. Maar een hele andere stijl of opstelling is niet meer (kosteloos) mogelijk.
 • Als de schets is goedgekeurd dan ga ik hem tekenen. Mocht je een bepaalde voorkeur aangegeven hebben zoals “ik hou van dunne lijnen” dan probeer ik daar zoveel mogelijk rekening mee te houden. Maar vanaf hier is het toch de artiest in mij die zijn werk doet. Ik geef dus geen garanties af dat ik voorkeuren volledig mee kan nemen.